Esquí de fons

 L'esquí més accessible!
  1.  LA TÈCNICA DE L'ESQUÍ DE FONS: CLÀSSIC I PATINADOR Explicat per l'Aloma Combalia, a la web més important de l'esquí de fons a casa nostra: esquidefons.org 

La història i l’evolució de l'esquí de fons, les necessitats d’oci, el marcatge de les pistes i els nous materials cada cop més lleugers han convertit el que originalment era un mitjà de desplaçament en un esport popular que actualment es practica en dues tècniques diferents: la tècnica clàssica i la tècnica de patinador .
Les cròniques contemporànies de la història de l’esquí mencionen al finès Paulí Siitonen i a l'americà Bill Koch com inventors a meitat dels anys vuitanta de l’ esquí de fons en tècnica patinador per esquiar en pujades i plans. El desenvolupament del pas de patinador va venir facilitat per vàries causes sobretot perquè la velocitat superava a la que s’aconseguia en tècnica clàssica i per les millores en el marcatge de les pistes ja que passaren d’utilitzar petites motos de neu a grans màquines que compactaven molt millor la neu cosa que permetia major velocitat i més amplitud de moviments.




Al cap de poc temps hi hagué una forta polèmica doncs els esquiadors que utilitzaven aquesta tècnica en competicions populars no només corrien més sinó que també feien malbé les traces necessàries per fer clàssic cosa que provocà que els esquiadors que venien darrere i que per tant tenien menys estil trobaren una neu trillada i sense traces en la que es feia difícil esquiar. Així que de manera similar a la natació establiren per la competició estils diferents: clàssic i lliure.

Actualment encara existeix aquesta divisió i es fan competicions de tots dos estils; en les de clàssic només es permet la tècnica clàssica i en les competicions de tècnica lliure es permeten les dues, tot i que tothom utilitza la més ràpida, la de patinador.
  • MATERIAL AUDIVISUAL PER L'APRENENTATGE:
 TÈCNICA CLÀSSICA

TÈCNICA LLIURE O SKATING




  • ENLLAÇOS  RECOMENATS: On trobar més informació i material dedicat a l'aprenentatge i coneixement de l'esquí de fons.
  1. Keith Nicol Instructor canadenc d'esquí de fons o cross country ski. Té una pàgina web molt interessant amb molts de continguts per ajudar a aprendre als esquiadors novells i per corregir errors tècniques més freqüents.
  2. Masterskidefond.com. El portal dels esquiadors veterans francesos. Disposen d'un apartat dedicat exclusivament a la tècnica de l'esquí de fons, amb vídeos i fotografies tant de la tècnica clàssica com del skating.
  3. Crosscountryskier.com Revista especialitzada, que dedica un espai a la seva web, per analitzar les diferents tècniques de l'esquí de fons.
  4. LLISCAMENT. En aquest blog  trobareu molta més informació relacionada amb l'esquí de fons: portals d'esquí d'arreu del món, botigues on poder comprar material,...

  • PROPOSTES DIDÀCTIQUES:

  1. L'esquí nòrdic com a motor d'un treball interdisciplinar, per Feliu Fonollet, article a la revista Apunts.
  2. El Roller ski a l'escola: una proposta per introduir l'esquí de fons a l'escola, mitjançant l'ús dels patins en línia, a L'IES VALLE DE PIÉLAGOS. Amb la Unitat de Programació de Luciano Sedano Celis.
                     
Roller-ski 4: técnica 3 y descenso from José Gutiérrez on Vimeo.
Autor Marcos Gárate.

 3. Dues propostes d'introducció de l'esquí de fons a l'escola dins dels programes escolars de l'àrea d' Educació Física. Una del Govern d'Andorra, i l'altre de l'Escola de Lles, La Portella Blanca. Tots dos recollits en un reportatge del programa Temps de neu de TV3.
4. Què és l'esquí de fons? Un exemple de proposta didàctica d'Educació Física, per treballar amb els alumnes de l'ESO, mitjançant una Cacera del Tresor,  desenvolupada per la Roser Rovira.


BIBLIOGRAFIA


  •     Esquí nòrdic a Catalunya. 65 passejades amb esquís. Iñaki Nuñez. Podeu fer-ne un tast en aquest enllaç